ELKONEL blog

Bluetooth Uzaktan Kumanda ve Mobil Program Uygulaması

PROBLEM: Manuel çalışmada kablolu kumanda ile idare edilen istif taşıyıcı makinelerde sık yaşanan kumanda ve soket arızaları; daha da önemlisi iş güvenliğine aykırı olarak operatörlerin üretim kaybı yaşamamak için manuel kullanımda istif taşıyıcılarla beraber çalışan makinelerin içine girip çıkması.

ÇÖZÜM: Geliştirdiğimiz çözümün detayları videoda.

Somet Dokuma Tezgahı İçin Geliştirilen Çözüm

PROBLEM: Şal dokuma tezgahlarında kenar düzelten cihazlarda iplik parçası birikmesi ve dokumaya engel olması. Mevcut durumda ya operatörler makineyi kapatıp manuel şekilde hava tutarak temizliyor ya da farklı düzeneklerle periyodik hava üfletiliyor. Dokuma esnasında hava üfletilirse atkıyı boşa çıkartıp problem yaratabiliyor.

ÇÖZÜM: Tasarladığımız kart yardımıyla atkının gelip gitmediği saçak boşluğunun algılaması yapılmış ve saçak boşluklarında üfletme yapılarak çalışma ahengi ve kapasitesi olumsuz etkilenmeden temizleme yaptırılmıştır.

Tekstil Artığı Pres Otomasyonu

Müşterinin iş güvenliği ile alakalı kaygıları sebebiyle (yanıcı toz barındıran ortam) bütün valf grupları 24 v’a çevrilmiş, ayrıca oldukça karmaşık ve deforme olan pano yenilenerek Gemo PLC ile sistem çalıştırılmıştır.

Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Nedir?

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu genellikle birbiriyle karıştırılan kavramlar. Temelinde amaç faturayı düşürmek olsa da özünde tasarruf ve verimlilik farklıdır. Tasarruf ve verim arasındaki ayrımı yapabilmek için özellikle verim kavramını sindirmek gerekiyor.

Verim: Bir sistemden elde edilmek istenen çıktının harcanan girdilere oranıdır. 

Verim(Yüzde)=(İstenilen Çıktı)/(Harcanan Girdiler)*100

Örneğin bir benzin motorunun verimi %25’dir, asenkron elektrik motorlarının %80-90 aralığındadır. Floresanlar eski enkandesan ampullere göre 4-5 kat daha verimlidir, yeni nesil led armatürler de floresanlardan 2-3 kat verimli olabilmekte.

Örnek: Bir otomobil konusunda istenilen çıktıda kriteriniz kilometrede harcanan yakıt ise bir clio symbol bir bmw’ye göre daha verimlidir. Ancak konfor daha önemli bir kriterse bu kez bmw öne geçer.

Enerji Tasarrufu: Enerji savurganlığını önlemek amacıyla üreticiler ve tüketiciler tarafından alınan önlemler ya da getirilen kısıtlardır.

Enerji  Verimliliği: Binalarda  yaşam  standardı  ve  hizmet  kalitesinin,  endüstriyel  işletmelerde  ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

Sonuç: Tasarrufta belirli bir şeylerden feragat etmek söz konusu iken, verimlilikte feragat söz konusu değildir; aynı işi aynı kalitede daha az enerji ile yapmak hedeftir. Bir elektrikçi ve mekanikçinin gelip çalışılan ortamda lamba ya da basınçlı havayı kapatması tasarruftur, zira çalışma şartı ya da ürünün durumu hakkında takibi ve bilgisi olamaz. Bir operatörün şartları ve ürün durumlarını takip ederek gerek ve yeter sınırları belirleyip, müdahale ettiği durumlar ise verimliliktir. Çünkü üretim kalitesine ve miktarına olumsuz etki etmediği takip edilip, kanıtlanmıştır.

Faturalarımızı Nasıl Düşürebiliriz?

  • Eşya seçiminde mümkün mertebe a ve a+ sınıfı veya daha üstü verimlilikte eşyalar seçilmelidir.
  • Aydınlatma elemanı satın alırken l/w (lümen/watt) oranına dikkat edilmelidir. Harcadığı güç miktarına göre verdiği ışığı ifade eder, ne kadar büyükse o kadar iyidir.
  • Bina izolasyonu 3-7 yıl içinde kendini amorti eden bir yatırımdır, uygulanmalıdır.
  • Ev ortamında nemi %50-55 civarında tutmak daha iyi bir ısıl konfor sağlar.
  • Elektrikli süpürgelerinizin torba ya da haznelerini sık sık temizlemeniz hem temizliğin kısa sürmesini hem de süpürgenizin emiş gücünü artırır.
  • Evinizde kullandığınız televizyon, dvd oynatıcı, müzik seti gibi cihazların bekleme konumunda da elektrik tükettiklerini unutmayın. Prizlerinizi anahtarlı seçerek ve kullanılmadığında kapatarak bu tüketimi engelleyebilirsiniz.
  • Yılda en az bir defa radyatörlerin havası alınmalıdır.
  • Mobilya ve perdeler radyatör etrafında ısı akışını engellemeyecek şekilde düzenlenmelidir.
  • Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanmalı, gerekmedikçe aydınlatma araçları kullanılmamalıdır.
  • Saçlarınızı saç kurutma makinası kullanmadan önce havlu ile iyice kurulamanız hem saçınızın nem dengesi açısından hem de enerji tüketimini azaltmak açısından önemlidir.
  • Sıcak su temini için öncelikli olarak güneş enerjisi ile ısıtma sağlayan sistemleri tercih edilmelidir.
  • Bir fincan çay için kaynatılan iki fincan su enerji tüketiminizi ikiye katlar.
  • Oda sıcaklığı oturma odaları için 19 – 21 c yatak odaları için 16 – 18 c aralığındadır. Kış günlerinde ortam sıcaklığındaki 1 derecelik azalma ile yakıt tüketiminde %5-7 tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Soğutma cihazları mümkün oldukça; sıcak ortamlardan uzakta, etrafı boş şekilde yerleştirilmelidir.
  • Soğutma cihazlarındaki buzlanmalar periyodik olarak çözdürülmelidir.
  • Çamaşır makinesi tam dolulukta çalıştırılmalıdır, kir ve çamaşır miktarına göre sıcaklık ve ekonomik program seçenekleri gözden geçirilmelidir.
  • Bulaşık makinesi tam dolulukta çalıştırılmalı ve satın alırken düşük sıcaklık programı olan modeller tercih edilmelidir.